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 # i-41Cl 1 SC 1.4.281 P92  L4

Comment Type TR
The current definition of 'lane' requires improvement.
Current definition: 1.4.281 lane: A bundle of signals that constitutes
a logical subset of a point-to-point interconnect. A lane
contains enough signals to communicate a quantum of data
and/or control information between the two endpoints.

For example "bundle" is defined as a "group of signals",
which is duplicated in "bundle of signals" above.
Per the definition of "bundle", it should be "A bundle that constitutes..."

Where is "quantum of data" defined?  I couldn't find it.

Where is "endpoint" defined?

Unfortunately I don't have a good alternative definition.

SuggestedRemedy
Look through the draft and identify the various ways "lane" is used,
then develop an appropriate single definition.  If a single definition is not
feasible, perhaps more than one definition is needed.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 
Replace the definition of "lane" with the following.

"A logical subset of the data and control information transmitted from one sublayer (e.g., 
PCS, PMA) to an adjacent sublayer across the inter-sublayer interface or from one PHY to 
another across the transmission medium (e.g. optical fiber, optical wavelength, wire pair). 
Lanes are transmitted in parallel and combine to deliver the full set of data and control 
information across the interface."
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 # r01-23Cl 120D SC 120D.3.1 P366  L14

Comment Type TR
Transmitter output residual ISI SNR_ISI (min) 34.8 dB (Clause 120D) is too high - can 
barely measure the IC through the test fixture. The warning NOTE in 120D.3.1.7 shows the 
issue, but doesn't solve it. 802.3cd D2.0 comment 140, D2.1 comment 49, D2.2 comment 
22. Since both SNR_ISI and Effective Return Loss (ERL) represent uncompensated 
reflections from the transmitter and the test fixtures, measurements of ERL can replace 
SNR_ISI.
Also, frequency domain return loss mask does not truly represent digital signaling at a 
given bit error ratio. There is no real proof that violating return loss masks is directly tied to 
failures and a number of false negatives have been shown. 802.3cd D2.0 comment 141, 
D2.1 comments 26, 27 and 28, D3.0 comment 98.

SuggestedRemedy
* Add an Annex describing ERL computation method and parameters. The Annex can be 
copied from 93A-5 in 802.3cd D3.1.
* Add a parameter Table, copying Table 137-5 for 802.3cd D3.1.
* Add a description of the ERL computation and parameters as follows:

Effective return loss (ERL) of the transmitter at TP0a is computed using the procedure in 
Annex (new) with the values in Table TBD. Parameters that do not appear in Table TBD 
take values from Table 120D-8. The value of Tfx is twice the delay from TP0 to TP0a. Nbx 
is set to the value of Nb in Table 120D-8. ERL shall be at least 16.1 dB.

* Add a reference in 120D.3.2 to Annex (new) and to Table TBD for a description of the 
ERL computation and parameters as follows:

Effective return loss (ERL) of the receiver computed using the procedure in Annex (new) 
with the values in Table TBD. Parameters that do not appear in Table TBD take values 
from Table 120D-8. The value of Tfx is twice the delay from TP5a to TP5. Nbx is set to the 
value of Nb in Table 120D-8. ERL shall be at least 16.1 dB.

* Remove the requirement for Differential return loss in Table 120D-1.
* Add a requirement for Effective Return Loss (ERL) to be greater than 16.1 dB in Table 
120D-1
* Remove the requirement for Differential input return loss in Table 120D-5
* Add a requirement for Effective Return Loss (ERL) to be greater than 16.1 dB in Table 
120D-5
* Remove reference to Transmitter Output residual ISI SNR_ISI(min) in Table 120D-1.

REJECT. 
Annex 93A.5 and Effective Return Loss (ERL) specifications were first introduced in IEEE 
P802.3cd/D3.1 (January 2018). During the March 2018 meeting of IEEE P802.3cd Task 
Force, numerous changes were proposed to the ERL parameters and ERL requirements 
(see <http://www.ieee802.org/3/cd/public/Mar18/dudek_3cd_02_0318.pdf>) and many 
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Rysin, Alexander Mellanox Technologies

changes were adopted. Many of these new values are to include notes that state values are 
"to be confirmed". Based on this, it appears that the new specification is not mature enough 
to incorporate into the draft at this time.

The specifications in Annex 120D (CDAUI-8 chip-to-chip) were approved as part of IEEE 
Std 802.3bs-2017. The concept of ERL was introduced in the IEEE P802.3cd amendment 
for the backplane and copper cable interfaces. In these cases the link budget margins are 
considerably lower making the imprecision of return loss masks more impactful and 
SNR_ISI requirements more demanding (34.8 dB for Annex 120D vs. the a placeholder 
value of 43 dB for IEEE P802.3cd/D3.1 Clause 137). It has not been established that the 
use of ERL for chip-to-chip (or chip-to-module interfaces, which are not mentioned in the 
comment despite their use of return loss masks) provide benefits that outweigh the risk of 
imposing new requirements on devices compliant to the original standard. It has been 
shown that devices that pass current return loss requirements do not necessarily pass the 
proposed ERL requirements.
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 # r01-24Cl 1 SC 1.4.281 P92  L4

Comment Type GR
*** Comment submitted with the file 96131200003-20180124_163855.jpg attached ***

The proposed resolution is an improvement, but unacceptable:
 "A logical subset of the data and control information transmitted from one sublayer (e.g.,
PCS, PMA) to an adjacent sublayer across the inter-sublayer interface or from one PHY to
another across the transmission medium (e.g. optical fiber, optical wavelength, wire pair).
Lanes are transmitted in parallel and combine to deliver the full set of data and control
information across the interface."

My comments:

a) The proposed text doesn't quiet capture the concept of arbitrary recombination of the 
smallest subsets into larger subsets (which are not identical to the originating superset.  
Perhaps adding the word 'superset' will help as follows:
"A logical subset of a superset of data and control information transmitted from one 
sublayer (e.g.,PCS, PMA)..."

b) The text should be accompanied by an illustrative figure similar to the one you drew for 
me in Geneva. See attached file.

SuggestedRemedy
See suggestion in above comment.

REJECT. 
The definition is specific to the transmission of control and data information from "one 
sublayer (e.g., PCS, PMA) to an adjacent sublayer across the inter-sublayer interface or 
from one PHY to another across the transmission medium." While the number of output 
lanes may be changed from the number of input lanes by a sublayer (e.g., it may aggregate 
subsets into larger subsets or divide subsets into smaller subsets), this is a function of the 
sublayer and not inherent to the definition of a lane. The definition of lane applies to the 
input of the sublayer and the output of the sublayer while the functions within the sublayer 
are beyond the scope of this definition. The proposed addition of the term "superset" does 
not appear to improve the definition in this context.

The inclusion of a figure with a definition is unprecedented in IEEE Std 802.3 (although it is 
acknowledged there is an example of this in IEEE Std 802.16-2017 and other standards 
under IEEE-SA). Regardless, it is believed that the definition is clear as it is written and 
does not require a figure.
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 # r01-35Cl 121 SC 121.8.5.3 P132  L1

Comment Type TR
It seems that it is possible to make a bad transmitter (e.g. with a noisy or distorted signal), 
use emphasis to get it to pass the TDECQ test, yet leave a realistic, compliant receiver with 
an unreasonable challenge, such as high peak power, high crest factor, or a need to 
remove emphasis from the signal, contrary to what equalizers are primarily intended to do.
Note the receiver is tested for a very slow signal only, not for any of these abusive signals.
This is an issue for all the PAM4 optical PMDs, although it may be worse for MMF because 
of the high TDECQ limit and because the signal is measured in a particularly low 
bandwidth.    This comment updates 802.3cd D3.1 comment 71.  With luck it will be 
possible to follow 802.3cd's action on this topic.

SuggestedRemedy
1. To screen for noisy or distorted signals with heavy emphasis:
1a. Define a metric similar to TDECQ but with Ceq held at 1, that measures how closed the 
eye after the reference equalizer is.  Set a limit for it.
or:
1b. Define TDECQrms = 10*log10(A_RMS/(s*3*Qt*R)) where A_RMS is the standard 
deviation of the measured signal after the 13.28125 GHz or 11.2 GHz filter response 
(before the FFE), Qt and R are as already in Eq 212-12. s is the standard deviation of a 
fast clean signal with OMA=2 and without emphasis, observed through the filter response 
(0.6254 for 13.28125 GHz, 0.6006 for 11.2 GHz).
Either, set limit for TDECQrms according to what level of dirty-but-emphasised signal we 
decide is acceptable, add max TDECQrms row to each transmitter table.
Or, if the same relative limit is acceptable for all PAM4 optical PMDs, the limit could be 
here in the TDECQ procedure. E.g. make the TDECQrms limit the same as the TDECQ 
limit, say here that both TDECQ and TDECQrms must meet the TDECQ spec.
2. To protect the receiver from having to "invert" heavily over-emphasised signals, set a 
minimum cursor weight, 0.9.    Similarly in clauses 122, 124.
To protect the equalizer from having to support unnecessary settings for waveforms that 
can't or shouldn't ever happen, constrain the cursor position - see other comments.

REJECT. 
There are no PAM4 optical PMDs (that would use the TDECQ test) over MMF  in the draft.  
"Eq 212-12" in the suggested remedy should be "Eq 121-12".

The need for additonal transmitter specs for the SMF PMDs has not been established, and 
insufficient evidence has been provided that the proposed alternative remedies fix the 
claimed problem.
To date no contribution has been made that that demonstrates the problem (a waveform 
that passes TDECQ but cannot be decoded by a reasonable receiver implementation) and 
that one of the proposed additional requirements prevents this issue from occurring.
A similar proposal to create a TDECQrms spec was suggested in comments i-140 against 
P802.3bs D3.0, r02-35 against P802.3bs D3.2 and r03-27 against P802.3bs D3.3 which 
were similarly rejected.
A peak power spec has not been shown to be necessary, and a definition and value has 
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not been provided.
A crest factor limit has not been shown to be necessary, and a definition and value has not 
been provided.
The need for a limit to cursor weight has not been established.
Constraints have been placed on the cursor position due to the changes made in response 
to comment r01-17.

Response

 # r01-36Cl 121 SC 121.8.5.3 P134  L45

Comment Type TR
The TDECQ method allows signals that are slower than 100GBASE-LR4, probably slower 
than the original T/2-spaced TDECQ allowed, and slower than anticipated.  If this hole is 
not plugged, product receivers will have to provide more tap strength than is needed to 
receive the range of reasonable signals, degrading their cost/power/performance trade-off.  
This issue became more clear after the 802.3cd comments were written, but with luck, 
802.3cd will consider the matter as part of their TDECQ comment resolution anyway.

SuggestedRemedy
Set a maximum cursor strength limit, which might be around 1.3.
Similarly in clauses 122, 124.

REJECT. 
The need for a limit to cursor weight has not been established (a waveform that passes 
TDECQ but cannot be decoded by a reasonable receiver implementation) and
that the proposed limit of 1.3 removes the demonstrated issue while not disallowing 
"reasonable" transmitters.

Comment Status R
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 # r01-37Cl 121 SC 121.8.5.4 P135  L18

Comment Type TR
802.3cd has adopted cursor position rules that should apply here too.  Further, the rules 
should be tightened (see http://ieee802.org/3/cd/public/Mar18/dawe_3cd_01_0318.pdf ).

SuggestedRemedy
Copy the new material from 138.8.5.1, including Figure 138-3, TDECQ reference equalizer 
functional model. However, (802.3cd comment 76, instead of "Tap 1, tap 2, or tap 3, has 
the largest magnitude tap coefficient", use "Tap 1 or tap 2 has the largest magnitude tap 
coefficient".
Specifications work at different levels: functional, logic/digital, analog (electrical or optical), 
and "Functional" is the highest/most abstract, while this FFE diagram is part of the 
specification of an analog quantity (more at 802.3cd comment 72). So instead of "symbol 
period. A functional model of the reference equalizer is shown in Figure 138-3" use "symbol 
period, as shown in Figure 138-3", and in the figure title, instead of "TDECQ reference 
equalizer functional model" use "TDECQ reference equalizer".

ACCEPT IN PRINCIPLE. 
See response to comment r01-17 which applies the restriction that the main tap has to be 
tap1, tap2, or tap3.
It has not been demonstrated that disallowing tap 3 as having the largest magnitude tap 
coefficient is an improvement to the draft.  (Indeed, several of the contributed 
measurements have shown tap3 as the largest magnitude tap coefficient for the optimum 
tap setting.)
Regarding the "functional model" description, the text and figure follow the precedent set in 
IEEE Std 802.3bs-2017 Annex 120D for an equivalent type of equalizer.
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