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The resolution to Comment 1037 makes an erroneous statement concerning the use of medical telemetry devices in the TV bands.
Comment 1037 refers to Section 9.2.5, Table 255 on page 381, line 11 and states:

“Medical devices must be included in the Spectrum Manager Policies”

The “Suggested Remedy” to Comment 1037 states:

“Add a row which states: Trigger event: If the SM confirms the presence of a Medical Device signal above the detection threshold through the BS spectrum sensing function or through a combination of sensing results from multiple CPE's.  Action: Switch the entire cell to a new operating channel within the next 2 seconds, which should be the highest priority backup channel.”
The remedy is rejected with the following statement in the “Resolution”:

“Medical telemetry devices should not be included in 802.22 Spectrum Manager policies at this time since, according to the FCC Report and Order, Medical telemetry is limited to Channel 37, which is unavailable for White Space devices. There are also certain restrictions on the transmitted power spectrum if the White Space device is operating on Channels 36 and 38 and these are covered by the current ruling.”

Note that the above statement is incorrect.  Title 47 of the Code of Federal Regulations, Part 15.242 allows medical telemetry devices to operate on the TV channels 7 to 13 (174-216 MHz) and 14 to 46 (470-668 MHz) including channel 37 (see Annex 1).  Furthermore, the Second Report and Order and Memorandum Opinion and Order (FCC 08-260) explicitly states in footnote 20 of paragraph 15: “Effective October 16, 2002, the Commission ceased granting certifications for new medical telemetry equipment that operates on TV channels, but there is no cutoff on the sale or use of equipment that was certified before that date.”  Consequently, these devices will continue to be sold and will remain in service.  Thus, The 802.22 Spectrum Manager Policies should include medical telemetry devices in Table 255.
Annex 1
[Code of Federal Regulations]

[Title 47, Volume 1]

[Revised as of October 1, 2008]

From the U.S. Government Printing Office via GPO Access

[CITE: 47CFR15.242]

[Page 816-817]

                       TITLE 47--TELECOMMUNICATION

              CHAPTER I--FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION

PART 15_RADIO FREQUENCY DEVICES--Table of Contents

                     Subpart C_Intentional Radiators

Sec. 15.242  Operation in the bands 174-216 MHz and 470-668 MHz.

    (a) The marketing and operation of intentional radiators under the 

provisions of this section is restricted to biomedical telemetry devices 

employed solely on the premises of health care facilities.

    (1) A health care facility includes hospitals and other 

establishments that offer services, facilities, and beds for use beyond 

24 hours in rendering medical treatment and institutions and 

organizations regularly engaged in providing medical services through 

clinics, public health facilities, and similar establishments, including 

governmental entities and agencies for their own medical activities.

    (2) This authority to operate does not extend to mobile vehicles, 

such as ambulances, even if those vehicles are associated with a health 

care facility.

    (b) The fundamental emissions from a biomedical telemetry device 

operating under the provisions of this section shall be contained within 

a single television broadcast channel, as defined in part 73 of this 

chapter, under all conditions of operation and shall lie wholly within 

the frequency ranges of 174-216 MHz and 470-668 MHz.

    (c) The field strength of the fundamental emissions shall not exceed 

200 mV/m, as measured at a distance of 3 meters using a quasi-peak 

detector. Manufacturers should note that a quasi-peak detector function 

indicates field strength per 120 kHz of bandwidth 20 kHz. Accordingly, the total signal level over the 

band of operation may be higher than 200 mV/m. The field strength of 

emissions radiated on any frequency outside of the television broadcast 

channel within which the fundamental is contained shall not exceed the 

general limits in Sec. 15.209.

    (d) The user and the installer of a biomedical telemetry device 

operating within the frequency range 174-216 MHz, 470-608 MHz or 614-668 

MHz shall ensure that the following minimum separation distances are 

maintained between the biomedical telemetry device and the authorized 

radio services operating on the same frequencies:

    (1) At least 10.3 km outside of the Grade B field strength contour 

(56 dBuV/m) of a TV broadcast station or
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an associated TV booster station operating within the band 174-216 MHz.

    (2) At least 5.5 km outside of the Grade B field strength contour 

(64 dBuV/m) of a TV broadcast station or an associated TV booster 

station operating within the bands 470-608 MHz or 614-668 MHz.

    (3) At least 5.1 km outside of the 68 dBuV/m field strength contour 

of a low power TV or a TV translator station operating within the band 

174-216 MHz.

    (4) At least 3.1 km outside of the 74 dBuV/m field strength contour 

of a low power TV or a TV translator station operating within the bands 

470-608 MHz or 614-668 MHz.

    (5) Whatever distance is necessary to protect other authorized users 

within these bands.

    (e) The user and the installer of a biomedical telemetry device 

operating within the frequency range 608-614 MHz and that will be 

located within 32 km of the very long baseline array (VLBA) stations or 

within 80 km of any of the other radio astronomy observatories noted in 

footnote US 311 of Section 2.106 of this chapter must coordinate with, 

and obtain the written concurrence of, the director of the affected 

radio astronomy observatory before the equipment can be installed or 

operated. The National Science Foundation point of contact for 

coordination is: Spectrum Manager, Division of Astronomical Sciences, 

NSF Rm 1045, 4201 Wilson Blvd., Arlington, VA 22230; tel: (703) 306-

1823.

    (f) Biomedical telemetry devices must not cause harmful interference 

to licensed TV broadcast stations or to other authorized radio services, 

such as operations on the broadcast frequencies under subparts G and H 

of part 74 of this chapter, land mobile stations operating under part 90 

of this chapter in the 470-512 MHz band, and radio astronomy operation 

in the 608-614 MHz band. (See Sec. 15.5.) If harmful interference 

occurs, the interference must either be corrected or the device must 

immediately cease operation on the occupied frequency. Further, the 

operator of the biomedical telemetry device must accept whatever level 

of interference is received from other radio operations. The operator, 

i.e., the health care facility, is responsible for resolving any 

interference that occurs subsequent to the installation of these 

devices.

    (g) The manufacturers, installers, and users of biomedical telemetry 

devices are reminded that they must ensure that biomedical telemetry 

transmitters operating under the provisions of this section avoid 

operating in close proximity to authorized services using this spectrum. 

Sufficient separation distance, necessary to avoid causing or receiving 

harmful interference, must be maintained from co-channel operations. 

These parties are reminded that the frequencies of the authorized 

services are subject to change, especially during the implementation of 

the digital television services. The operating frequencies of the part 

15 devices may need to be changed, as necessary and in accordance with 

the permissive change requirements of this chapter, to accommodate 

changes in the operating frequencies of the authorized services.

    (h) The manufacturers, installers and users of biomedical telemetry 

devices are cautioned that the operation of this equipment could result 

in harmful interference to other nearby medical devices.

[62 FR 58658, Oct. 30, 1997]
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Abstract


This document corrects an erroneous statement in the resolution of Comment #1037 concerning the uses of TV channels for medical telemetry devices.
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